Destinatii calde (si ieftine!) cand la noi e iarna in toi

Top destinatii calde si ieftine iarna… cred ca Google o sa imi afiseze in bara de cautare direct aceasta fraza incepand cu luna octombrie, la cat de mult o caut…

Analizand prietenii si cunostintele mele, pot spune ca sunt doua categorii de calatori romani pe timp de iarna: iubitorii de zapada, de sporturi de iarna, care aleg fie statiunile de schi de la noi, fie altele de prin Europa si cei care cauta cu infrigurare (:)) destinatii calde  si ieftine iarna, cand la noi temperaturile incep sa scada si noptile devin tot mai lungi.

Recunosc cu mana pe inima ca fac parte din cea de-a doua categorie, asa ca iarna incerc sa evadez, macar pentru cateva zile, in locatii unde mai pot purta tricouri in locul gecilor pufoase. Din fericire, sunt locatii si in Europa unde temperatura nu scade sub 17-18 grade nici in timpul iernii si, cel mai important, unde poti ajunge usor si nu trebuie sa lasi pe nimeni dintre prieteni fara cadou de Craciun ca tu sa te bucuri de soare.

Top destinatii calde si ieftine iarna – Insulele Canare

Primul loc ca destinatie calda raman Insulele Canare. Cea mai populara dintre acestea este Tenerife, cunoscuta ca insula a distractiei, dar eu voi vorbi de alte doua insule: una pe care am vizitat-o deja si cealalta care este pe lista calatoriilor mele viitoare.

Timanfaya
Parcul national Timanfaya, unde poti urca pana in buza craterului unui vulcan

Lanzarote

Lanzarote este o insula vulcanica micuta, dar care te va suprinde in mod placut. Chiar si in decembrie mai poti face baie in ocean, temperatura apei este in jur de 20 grade. Noi am vizitat-o la inceputul lunii decembrie in 2017 si am facut baie in ocean in fiecare zi. Ne-am bucurat de mult soare, peisaje vulcanice inedite (parcul national Timanfaya este extraordinar), plaje negre si albe, pesteri spectaculoase si nu in ultimul rand, preturi mici, fiind extra sezon.

A, si sa nu uit de friptura de vita gatita pe foc de vulcan in restaurantul Diablo din parcul Timanfaya.

Daca esti pasionat de arhitectura, iti poti aloca ceva timp pentru a studia operele lui Cesar Manrique, emblema acestei insule.  Preferata noastra a fost Mirador del Rio, situata la 400 m  deasupra nivelului apei, de unde poti vedea si cea mai mica insula din cele 8 insule vulcanice, La Graciosa.

Daca planificati din timp escapada, puteti lua biletele de avion dus-intors cu 100 EUR (noi am cumparat biletele cu Ryan Air cu 4 luni inainte cu 97 EUR in total/persoana, din 4 segmente de zbor: Bucuresti – Charleroi Belgia, Charleroi – Lanzarote, iar la intoarcere Lanzarote – Madrid si Madrid-Bucuresti)

Fuerteventura

Cea de-a doua insula ca marime din Insulele Canare, Fuerteventura, este binecunoscuta pentru plajele cu nisip alb si este apreciata de iubitorii de windsurfing si kitesurfing. Este una din destinatiile mele viitoare de iarna si de abia astept sa povestesc in detaliu ce activitati am facut acolo (planuiesc de ceva timp sa iau lectii de surf).

Fuerteventura
Una din plajele largi cu nisip alb si fin din Fuerteventura

Top destinatii calde si ieftine iarna – Malta

O alta locatie excelenta atat in timpul verii, cat si pe timpul iernii este Malta. Temperaturile  ajung si la 17  grade in decembrie. Chiar daca e putin probabil sa faci si plaja iarna, cu siguranta insula are atatea de oferit, incat o saptamana ti se va parea mult prea putin vs cate poti vedea.

Malta este unul din cele cateva state mici ale Europei, constand in 3 insulite. Malta este principala insula, dar te sfatuiesc sa petreci o zi ,doua si pe insula Gozo, iar daca iti mai ramane timp, sa vizitezi si surioara lor nelocuita, Comino.

Ce m-a facut sa ma indragostesc de Malta sunt formele uluitoare sapate de apa in calcar, iar cel mai bun exemplu este Grota Albastra. Din pacate, Fereastra Albastra, cel mai vizitat obiectiv din Gozo, s-a prabusit acum cativa ani.

Sunt multe mini croaziere operate de agentii locale pentru a admira maiestria apei in modelat stancile calcaroase. Bonus pentru cei care pot identifica cat mai multe forme de animale modelate in stanca. 🙂

Blue Grotto
Grota Albastra este locul nostru preferat din Malta

Daca esti pasionat de istorie, poti urmari 5000 de ani de istorie incepand cu complexele megalitice de la Haqar Qim si Mjandra, ambele in patrimoniu Unesco, construite incepand cu 3600 i.e.n.

Nu rata orasele Mdina (orasul tacut), Victoria (capitala insulei Gozo) si lasa-te purtat in lumea infricosatoarea a celui de-al doilea razboi modial coborand in catacombele care au servit drept adapost multor suflete in timpul bombardamentelor.

Valetta
Frumoasa capitala baroca Valetta

Cea mai mica capitala a Uniunii Europene, Valetta, este un oras incarcat de istorie, luandu-si numele dupa Jean Parisot de la Valette, care a tinut cu succes piept invaziei otomane in secolul al XVI-lea.

Porneste pe urma cavalerilor ioaniti studiindu-le istoria zbuciumata de cand au fost exilati de catre sultanul Suleiman de pe insula Rhodos pe insulitele calcaroase care formeaza Malta acum, de unde si-au luat si numele de Cavalerii de Malta.

Daca ai chef de o seara linistita, admirand iahturile luxoase cu un cocktail in fata, te poti opri in statiunea St Julians. Tot St. Julians este si statiunea unde poti face din noapte zi intr-unul din numeroasele cluburi, fiind simbolul distractiei in Malta.

Un loc pitoresc si autentic este satul pescaresc Marsaxlokk. Desi reticenta la inceput, mai ales speriata de mirosul din piata de peste (am cateva amintiri neplacut de la cateva piete de peste in plina vara), m-am bucurat ca am ales sa merg. Barcile traditionale originale leganandu-se la mal, faleza lunga, localnicii foarte prietenosi, terasele cochete din imprejurimi or sa va cucereasca pe loc.

Marsaxlokk

Wizz Air are curse directe catre Malta pe tot parcursul anului, iar bilete sunt ieftine toamna si iarna, mai ales daca le iei din timp.

Top destinatii calde si ieftine iarna – Paphos, Cipru

O alta destinatie pe care o studiez si este pe lista destinatiilor in viitorul apropiat este Paphos, Cipru. 

Ryan Air are zbor direct si ieftin catre aceasta statiune, iar vremea este excelenta pe timp de iarna. Temperaturile variaza de la 18 catre 22 grade in timpul iernii, iar in decembrie apa este destul de calda sa te mai balacesti putin.

Daca esti pasionat de istorie si arheologie, o sa stai mai mult vizitand situri arheologice si muzee, pentru ca Pahos are multe de oferit in acest sens: muzeul de arheologie Paphos, parcul arheologic Kato, castelul medieval, biserica St. Paul datand din secol 1 sunt locuri pe care intentionez sa le vizitez printre plimbarile pe plajele insorite.

Muntii Troodos imi taie respiratia doar cand ii vad in poze, de abia astept sa ma bucur de panorama odata ce ajung acolo.

Si ca sa nu crezi ca sunt pasionata doar de plimbari in natura si situri arheologice, recunosc ca m-am interesat si de excursiile speciale de degustare de vin, am inteles ca aceasta parte a insulei produce un vin alb extraordinar.

De abia astept sa povestesc cat de curand despre zilele minunate petrecute in Paphos! Asta daca imi amintesc toate amanuntele, bineinteles! Noroc!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on whatsapp
WhatsApp
Andreea Botoaca

Andreea Botoaca

Travel for all budgets!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *