Top 10 obiective si experiente de neratat in Lisabona

In articolul de mai jos am descris care sunt in opinia mea top 10 obiective si experiente in Lisabona, pe care nu trebuie sa le ratezi. Lisabona este unul din orasele europene care mi-au placut enorm, si poate de aceea i-am dedicat doua articole.

1. Viziteaza Torre de Belem

La fel cum nu poti parasi Roma fara sa vizitezi Colosseumul, nu poti spune ca ai vizitat Lisabona fara sa admiri emblema capitalei portugheze.

Torre de Belem este un turn construit la inceputul secolului XIV, in perioada marilor descoperiri. Turnul a avut multe functii de-a lungul timpului, de la fortareata, punct de aparare si observator, far, post telegrafic si muzeu.

Turnul este o bijuterie arhitecturala, proiectata in stil manuelin de catre arhitectul Francisco Arruda.

 

Top 10 obiective si experiente de neratat in Lisabona
Torre de Belem este emblema Lisabonei

2. Viziteaza Mosteiro de Jeronimos

Acelasi arhirect Francisco Arruda si-a adus contributia si la magnifica manstire Jeronimos.

Manastirea se afla tot in apropierea raului Tagus, la aprox 10-15 min de mers pe jos de catre Torre de Belem. Construita tot in stil manuelin, manastirea este superba la exterior si coplesitoare in interior. Sub arcadele neogotice se odihnesc si trupurile neinsufletite ale multor artisti celebri portughezi, precum si cel al Vasco da Gama.

Poti intra gratuit in biserica; singurul bilet de intrare pe care trebuie sa il platesti cand vizitezi Manastirea dos Jeronimos este la Muzeul de Arheologie (in interiorul manastirii), daca vrei sa il vizitezi.

Top 10 obiective si experiente de neratat in Lisabona - Manastirea Jeronimos
Manastirea Jeronomis este o capodopera arhitecturala in stil manuelin

3. Rataceste pe stradutele din Baixa si Bairro Alta

Baixa este centrul istoric si comercial al Lisabonei, unde stradutele inguste si serpuitoare vibreaza de turisti si localnici atat ziua cat si noaptea. Opreste-te sa faci poze celor doua piete magnifice din cartier, Piata Rossio si Piata Comertului. 

Bairro Alto, centrul vechi al Lisabonei merita vazut atat ziua, cat si noaptea. In timpul zilei, admira azulejos, plimba-te pe stradutele pietruite, viziteaza biserica Sao Roque sau ruinele fostei celei mai inalte biserici gotice, Carmo.

Seara, opreste-te la unul din numeroasele baruri care impanzesc cartierul si urmareste forfota de pe strazi in fata unui pahar de vin bun. Sau poti asculta muzica Fado la unul din multele restaurante cu specific portughez.

4. Descopera si admira sutele de mii de azulejos

Unde poti vedea multe azulejos frumoase (placi ceramice pictate sau gravate, majoritatea in albastru, emblema artistica a Porugaliei) in Lisabona? Raspunsul este simplu: pretutindeni.

Plimba-te pe stradutele Lisabonei si le vei descoperi impodobind atat cladirile oficiale, cat si casele, la fiecare pas. Exista doua locuri pe care ti le recomand in special pentru a admira superbele azulejos:

Palatul Fronteira este un superb palat din secolul XVII, unde poti admira frumusetea placutelor de ceramica pe zidurile interioare si exterioare. Cele mai frumoase le vei gasi insa in camera „Battle Room”, denumita si Capela Sistina a Azulejos

Daca vrei sa inveti si istoria acestui mod de exprimare artistica portughez, viziteaza si Museo do Azulejos. Am vazut aici diferitele moduri de producere a lor, in functie de perioada de timp, am fost coplesiti de diversitatea de azulejos si am vazut evolutia lor de-a lungul a aproape 8 secole.

Top10 obiective si experiente in Lisabona - azulejos
Poti admira Azulejos la fiecare pas

 

5. Bucura-te de o panorama superba de la inaltimea Castelului St. George

Castelo do Sao Jorge este cel mai vechi castel din Lisabona, datand din secoul VI. Inaltat pe una din colinele orasului, castelul poate fi observat din orice colt al Lisabonei. Pana in secolul XII, cand primul rege al Portugaliei Alfonso Henriques l-a capturat cu ajutorul cruciatilor, castelul a fost o fortareata maura. Se numeste Castelul Sao Jorge pentru ca a fost dedicat Sf. Gheorghe, patronul Angliei, dupa incheierea pactului anglo-portughez din 1371.

Castelul a fost resedinta regala pana ce a fost inlocuit de un palat construit in Piata Comertului (distrus complet de cutremurul din 1755)

De pe zidurile castelului ai panorama intregului oras.

Impreuna cu un paun galagios, pe zidurile Catelului St. George

6.  Plimba-te cu tramvaiul 28

Tramvaiul 28 era mijlocul de transport al muncitorilor la inceputul secolului XX. Acum, tramvaiul galben vintage este una din cele mai populare atractii in Lisabona, pentru ca trece pe langa principalele atractii si prin cele mai frumoase cartiere ale Lisabonei. Daca iti cumperi cardul Viva Viagem pe 24, 48 sau 72 h (am scris mai multe despre acest card aici) functioneaza ca un autobz hop on hop off, dar mult mai autentic si ieftin.

Top 10 obiective si experiente de neratat in Lisabona - plimba-te cu tramvaiul 28
Tramvaiul 28 este cel mai ieftin mod de a face turul Lisabonei

Sfat suplimentar: pentru o calatorie completa, ia tramvaiul de la statia de plecare Martim Moniz pana la statia finala Prazeres ori dimineata, ori seara, pentru a evita cozile lungi.

7. Mergi la un spectacol Fado

In Argentina asculti tango, in Grecia muzica traditionala greceasca, in Portugalia trebuie sa mergi la un concert de muzica Fado.

Daca vrei sa mergi seara la un concert Fado, trebuie sa stii sa iti faci rezervare din timp, chiar si in extra sezon. Bine de stiut e ca daca vrei sa te bucuri de concertul Fado, trebuie sa si comanzi unul din cele cateva meniuri pre-stabilite (un meniu cu aperitiv, fel principal si desert, fara bautura, este in jur de 50 EUR).

Exista si o varianta mai la indemana, numita Fado-in-a-box. Unul din restaurantele din centrul vechi al Lisabonei a avut ideea geniala de tine un spectacol scurt de Fado si dupa amiaza, de la 5 la 6. Costa 17 EUR, in care intra si un pahar de vin si o gustarica, pe care le vei savura pe ritmurile muzicii Fado.

Chiar si asa, trebuie sa faci rezervare din timp. Poti face rezervare online pentru fado-in-a-box la Adega Machado 

8. Viziteaza Oceanarium

Oceanarium din Lisabona este cel de-al doilea aquarium ca marime din Europa, iar ceea ce il face deosebit, este faptul ca „pluteste” in ocean. Este mult mai frumos (si ieftin!) decat cel din Barcelona. Este mai mult decat o atractie atat pentru copii, cat si pentru adulti. Mi-a placut ca incearca  sa ne educe asupra impactului pozitiv sau negativ pe care il avem asupra mediului.

Chiar daca este mai departe decat principalele atractii din Lisabona, este usor de ajuns fie cu metroul (statie Oriente, linia rosie) sau cu autobuzul (liniile 705, 708, 725, 728, 744, 750). Costul biletului este 16 EUR.

Oceanarium
Cum sa nu iubesti pinguinii?!

9. Mananca ca un adevarat portughez

Daca iti plac fructele de mare si pestele, acompaniate de un vin de calitate, Portugalia este raiul tau culinar.

Pestele traditional este codul (bacalhau in portugheza), pe care il vei gasi gatit in numeroase forme: la cuptor, in saramura sau sub forma unor chiftelute prajite (pasteis de bacalhau).

In Lisabona am mancat si cele mai bune fructe de mare din Europa si sincer, fiecare restaurant a fost pe masura asteptarilor. Totusi o sa fac o recomandare, restaurantul Maria Catitapentru cea mai buna caracatita mancata pana acum.

Top 10 obiective si experiente de neratat in Lisabona 

 

Trebuie sa stii ca fiind un restaurant foarte bine cotat si cu preturi mai mult decat decente, ar fi bine sa iti faci rezervare dinainte ca sa nu astepti 15-30 min, sau chiar mai mult, pentru o masa.

De asemenea, si in Lisabona, ca in multe alte orase europene, restaurantele sunt in general inchise intre pranz si cina (intre orele 16:00 si 18:00 sau 18:30)

10. Incearca pasteis de nata

Chiar daca nu esti mare amator de produse de patiserie si dulciuri, iti recomand sa incerci acest desert tipic lisabonez. Pasteis de nata consta intr-un cosulet de foietaj umplut cu o crema de vanilie. Desi pare foarte simplist, este delicios.

Cele mai bune pasteis de nata le gasesti aici, dar pentru a le incerca in aceasta cofetarie, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare: cozile sunt lungi chiar si in extra sezon. Parerea mea este ca oriunde le incerci (si patiserii sunt chiar la orice colt de strada), sunt foarte bune.

Daca esti preocupat de numarul de calorii, o prajiturica are in jur de 360 cal. 😉

Pasteis de nata
Pasteis de nata, faimosul desert lisabonez

Sunt multe lucuri de facut in Lisabona si mi-a luat ceva pana sa alcatuiesc acest top 10 obiective si experiente de neratat in Lisabona. Am scris si un articol cu tips and tricks pentru optimizarea bugetului si timpului pentru o super vacanta in Lisabona.

Mi-ar placea sa imi lasi un comentariu cu topul tau personal de obiective in Lisabona.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on stumbleupon
StumbleUpon
Share on whatsapp
WhatsApp
Andreea Botoaca

Andreea Botoaca

Travel for all budgets!

2 Responses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *